Alfa Romeo Montreal - 1972

Alfa Romeo Montreal - 1972


Som eneste bilproducent, blev Alfa Romeo indbudt til at give deres bud på temaet ’Den ultimative drømmebil’ på verdensudstillingen i Montreal i 1967. Designet skabte sådan en opmærksomhed, at Alfa så sig tvunget til at producere bilen og den blev dermed den første europæiske konceptbil, der blev sat produktion. Til Tipo 33 Stradale og sportsvognracerne, havde chefen for AutoDelta, den tidligere Ferrari ingeniør, Carlo Chiti konstrueret en V8 med 4 overliggende knastaksler, der producerede op til 350 HK. Til Montreal’en valgte Alfa at ændre boring og slaglængde til henholdsvis 80 mm og 64,5 mm og fik dermed en stærkt overkvadratisk motor på 2.6 liter.

Ellers blev kun få ting ændret i 33 racermotoren. Bortset fra ændrede knastprofiler, mindre ventiler og kompressionsforhold sænket fra 10.7:1 til 9.0:1, var racer V8’eren stadig med 90 grader cylindervinkel, helt i aluminium og med hemisfæriske forbrændingskamre. Den havde tørsumpsmøring og Spica indsprøjtning fødet af 2 Bosch benzinpumper.

Et mesterværk af en motor, der teknisk var helt på højde med de fineste ting fra Ferrari og Maserati.  Medvirkende til den store holdbarhed, var flere dyre sager bibeholdt fra Tipo 33 motoren: Smedet stålkrumtap, vibrationsabsorberende stålplejlstænger i speciel tungstenlegering og stempler i letvægtsaluminium. En omhyggeligt designet indsugning med ekstremt lange tragte gemt i luftfilterkassen, var optimeret til at give maksimal ram-effekt. Det betyder at 90% af denne fuldblodsmotors drejningsmoment er til stede helt nede fra 2.700 omdr/min. Det gav en utrolig smidig og fleksibel motor, der trods sin racerherkomst var meget omgængelig og kunne køres af alle.

Gearkassen valgte Alfa Romeo, at købe fra ZF. En 5-trins kasse med et meget langt første gear i ’dog-leg’ til-ventre-og-ned position. Et godt valg, for de gearkasser har vist sig nærmest umulige at ødelægge. Bagakslen med spærredifferentiale kom ligeledes fra ZF.

Listen over de tekniske raffinementer og detaljer i denne bil er nærmest endeløs. Lige fra det avancerede tændingsanlæg til de meget velkonstruerede, komfortable sæder. En ting er dog værd at fremhæve: Som en af de mest radikale nye løsninger på den tid, valgte Alfa Romeo at give Montreal’en en omfattende rustbeskyttelse. Fra Bertones lille produktionslinie, blev de rå karosser kørt til en ny avanceret fabrik i Grugliasco, hvor de først modtog en zinkfosfat behandling og derefter blev helt nedsænkede i en række elektroforesebade inden de fik den afsluttende lakering. Resultatet var en supereffektiv rustbeskyttelse, som Alfa var ene om på den tid og som ligger milevidt fra de rustproblemer nogle forbinder med Alfa Romeo.

Lyder det alt sammen dyrt, så var det dyrt. En køber kunne få både en Jaguar E-type cabriolet OG en Jaguar E-type coupe hjem og stå i garagen for prisen på én Montreal. Det er nærmest et under, at denne bil nogensinde blev bygget og den dag i dag, fremstår en Montreal stadig som et ikon, sat sammen af usædvanlig raffineret og avanceret teknik.

Dette ualmindeligt flotte eksemplar har vi selv importeret fra Palermo. Der havde den netop fået hovedrenoveret motoren. Mekanikeren der ejede den har valgt at erstatte den lidt komplicerede Spica indsprøjtning med 4 dobbelte Weber karburatorer. En ganske velvalgt modifikation, da karburatorerne er lettere at servicere og vedligeholde og dertil hæver  motorens ydelse. Indsprøjtningsanlægget følger med, hvis man vi tilbage til original.  Vi har ved hjemkomst til Danmark istandsat resten af bilen med komplet afmontering og oplakering i den korrekte Argento farve. Kabinen er fuldstændig ny med nyt rødt læder og nye tæpper overalt. En yderst indbydende og lækker Montreal. Leveres med afgift og indregistreret på danske sorte nummerplader.


EURO 85.000

DKK 635.000